Saltar al contenido

Exposicions

Falles i fogueres (2016)

El foc és un element sagrat. Les primeres comunitats van aprendre a agrupar-se al voltant del foc. L’experiència intensa dels homes amb el foc l’ha convertit en un element simbòlic de primer ordre. És per això que en rituals, celebracions, festes, etc., el foc hi té un paper central.

Falles i Fogueres és un viatge pel cicle de l’any fent parada en aquelles dates i indrets on el foc és un element central.

Falles i fogueres és una producció del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona de l’any 2016 i forma part del Museu Nòmada que la gestiona i cedeix gratuïtament.

El Calendari dels Pagesos (2011)

El Calendari dels Pagesos és una exposició que commemora els 150 anys del Calendari del matix nom..

Actualment es troba integrada dins el Museu Nomada del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona que la gestiona i cedeix gratuïtament.

Joan Amades, la memòria del poble (2009)

Joan Amades, la memòria del poble és una exposició per descobrir de prop la persona i l'obra de Joan Amades i Gelats, nascut el 1890 al Raval barceloní. Fou un folklorista extraordinàriament prolífic que va documentar llegendes, rondalles, cançons, oficis, arts o, per exemple, festes populars.

Joan Amades, la memòria del poble és una producció de l’Associació Cultural Joan Amades de l’any 2009. Actualment es troba integrada dins el Museu Nomada del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona que la gestiona i cedeix gratuïtament.

La difícil senzillesa de Joaquim Serra (2007)

L’exposició vol donar a conèixer la trajectòria del Mestre Joaquim Serra i Coromines (Perelada 1907 - Castellterçol 1957 ). Intèrpret, compositor i director és sense cap mena de dubte una de les figures cabdals de la música catalana. 

Aquesta exposició és una producció de l’any 2007 de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona i Musics per la cobla amb la col·laboració del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Institut de Cultura de Barcelona, i la Diputació de Barcelona.

Centenaris, nans i capsgrossos de l’any de la picor (2007)

Aquesta exposició recull la informació de les comparses o d’aquells nans i capgrossos en solitari dels quals s’hagin pogut provar com a mínim cent anys d’existència i dels quals es conservin figures originals o algún vestigi.

“Centenaris, nans i capsgrossos de l’any de la picor” és una producció de l’any 2007, de la Colla de Capgrossos de Capellades, l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona

Caps (2000)

L’exposició CAPS descriu i desenvolupa de manera resumida i sintètica els conceptes i els continguts temàtics que envolten el món dels nans i capgrossos adaptats al llenguatge expositiu.

l’exposició itinerant “ CAPS, nans capgrossos i esparriots a Catalunya és una producció de l’any 2000 de, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, amb la col·laboració del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i la Colla de Capgrossos de Capellades.

“Goliat, Gegants i Bèsties a Valònia i Catalunya".

Exposició organitzada pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i la Communaute Francaise de Belgique-Bruxelles Wallonie (Saló del Tinell de Barcelona, març 1998)

Actualment existeix una versió reduïda que facilita la seva itinerància gestionada per l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Coneix els gegants de Barcelona.

Una exposició itinerant produïda per la Coordinadora de Geganters de Barcelona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona amb motiu del Xè aniversari de la Coordinadora de Geganters de Barcelona l’any 1994.